Friday, April 3, 2015

Handschoen Richtingaanwijzer

In Maakbare Wereld van de Volkskrant van zaterdag 4 april heb ik geschreven over mijn handschoenen die ik heb uitgerust met een richtingaanwijzer voor als je aan het fietsen bent.

Hiervoor heb ik een Adafruit GEMMA gebruikt en een Neopixel. Informatie hierover kun je bijvoorbeeld hier vinden. Het mooie van dit product is dat je het op een stof kunt naaien met geleidend draad en daardoor hoef je vaak niks te solderen. Het programmeren is redelijk eenvoudig, hiervoor heb je de Arduino programmeeromgeving nodig. Ik heb hiervoor de aangepaste versie gebruikt die je kunt vinden op de Adafruit website, klik hier. Download de versie die bij je computer past en volg de instructies goed.
Ik had hier verder geen problemen mee, maar dat kwam denk ik ook omdat ik al eerder een Trinket (zie hier) van dezelfde fabrikant had gebruikt en daardoor er geen driver problemen meer waren.

Mijn code is te vinden onder Code Examples. De code kun je ook gewoon lezen in een tekstverwerker. (Word, notepad, wordpad, notepad++)

Ik wil nog maar eens benadrukken dat de GEMMA of de grotere FLORA hele eenvoudige en betaalbare apparaten zijn en waar een heel arsenaal aan sensoren bij beschikbaar zijn, zoals GPS, licht, geluid, versnelling en nog wat.

Als iemand vragen heeft, aarzel niet om ze te stellen. En ik vind het leuk om te horen als iemand zelf iets gemaakt heeft.


Succes met bouwen!
korte video demo


EDIT (21 april): Hier is de illustratie die Bier & Brood hebben gemaakt bij het artikel. Beter dan ik het kan uit tekenen. De weerstand van 10 kOhm tussen D2 en GND is erg belangrijk. 

Illustratie van Bier&Brood

4 comments:

 1. Wij hebben helaas de papieren Volkskrant niet meer. Di digitale Volkskrant heeft de bouwtekeningen niet helaas. We hebben twee vragen:
  - Kun jij de bouwtekeningen ook publiceren? We zouden ze er graag bijhebben.
  - Welk type neopixel moeten we bestellen? Of kan ik ook een normale, andere RGB-led gebruiken?
  We gaan voor een schoolproject aan de gang en vinden dit een leuk project om te proberen met de Gemma te werken.

  ReplyDelete
 2. Beste Roel,
  Ik heb de illustratrie die bij het originele artikel stond hier bij de blogpost toegevoegd.
  Ik heb zelf het starterspakket van Adafruit gekocht, omdat daar alles in zit om mee te beginnen (1 Gemma, 4 Neopixels, geleidend draad, etc). De Neopixels die daar bij zitten zijn trouwens deze:
  http://www.adafruit.com/products/1260
  Als jullie de Gemma willen gebruiken dan ga ik er vanuit dat jullie het ook ergens op willen naaien en daar zijn deze lampjes dus ook voor gemaakt.

  Gewone led lampjes zijn wat lastiger te integreren in kleding denk ik. Bovendien zijn de Neopixel bedoeld om samen te werken met de Gemma (of de Flora als je meer in/uitgangen nodig hebt). Een kleur kiezen is daarom heel eenvoudig.
  Sommige RGB-leds die ik heb gezien veranderen vanzelf van kleur zonder dat je zelf kunt beslissen welke kleur of hoe snel ze dat doen.

  Veel succes met jullie schoolproject. Ik ben wel benieuwd naar het resultaat. Als jullie nog andere vragen hebben dan kan dat altijd.

  Cor

  ReplyDelete
 3. Beste Cor,
  Dank voor je hulp! Nog een vraag: Als we de Gemma bij Adafruit in USA bestellen, betalen we bijna 30dollar extra aan verzendkosten. Weet jij een plek waar dat (in NL?) goedkoper kan? Conrad heeft geen Gemma. Iprototype ook niet. Of wordt het gewoon een duur project? ;-)

  ReplyDelete
 4. Ik heb het zelf via Amazon.de (niet .nl) besteld dan vielen de extra kosten mee, maar ik woon dan ook in Duitsland. Eigenlijk komt het dan via deze winkel:
  https://www.electronic-shop.lu/DE/products/153049
  Misschien dat de verzendkosten dan meevallen via een van de twee. De bezorging was in elk geval snel, een week ofzo.
  In Nederland weet ik helaas geen online of fysieke winkel die het verkoopt.
  Ik kwam deze tegen op google: http://www.hobbyelectronica.nl/product-tag/adafruit/ maar die verkopen geen Gemma's, maar je kunt het aan ze vragen.
  Succes!

  ReplyDelete