Friday, March 11, 2016

Papa Noodalarm (Maakbare Wereld 2016-03-12)

Ik hoop  wat stappen duidelijker te maken die ik gemaakt om mijn papa noodknop te laten werken. Om even samen te vatten wat de noodknop doet. Als er op de grote rode knop gedrukt is, wordt er een e-mail gestuurd naar mijn vrouw met de boodschap "Kom thuis! Z.s.m.!!"

De noodknop


Huzzah!

Het hart van deze operatie is een Huzzah! zoals in elkaar gezet door Adafruit. Dit is een aangepaste versie van de ESP8266 chip, waardoor het aansluiten nog gemakkelijker is. Deze chip kan contact maken met draadloos internet en heeft ook wat input aansluitingen, zoals voor sensoren of onze knop.

Voor het definitieve aansluiten van de knop heb ik eerst de tests gevolgd zoals beschreven op de Adafruit website. Na er zeker van te zijn dat de Huzzah! met het internet kan praten kunnen we de knop vast solderen.

Knop en stroom

De knop is een Big Dome Pushbutton van Sparkfun. Lekker groot en goed om op te slaan. De knop heeft aan de onderkant kant 5 aansluitingen, maar daarvan zijn er twee voor de interne LED lamp (die we helaas niet gebruiken nu) Van de andere drie is er eentje aarde (COM) en de andere twee zijn voor knop wel of niet ingedrukt. Met de multimeter weet je snel wanneer de stroom kan lopen als de knop ingedrukt is. De knop kun je daarna vast solderen aan de Huzzah GND pin en bijvoorbeeld pin 2.

Als stroombron heb ik een batterijhouder met 3 AA batterijen vastgemaakt, de 4,5 V is prima voor de Huzzah!. Nu alle hardware klaar is, is het tijd om het net op de te gaan.

io.adafruit

Er zijn vast heel veel methodes om een e-mail te sturen, maar ik heb de volgende weg gekozen.
Adafruit biedt een gratis dienst aan om gegevens weer te geven van met internet verbonden sensoren.
Je kunt een account aanmaken op deze internet of things website: https://io.adafruit.com
Als je aangemeld bent kom je op een voorbeeld dashboard, zo'n website waar je grafieken en meters kunt weergeven. De waardes die je hier ziet komen van Feeds. Zo'n Feed sturen we de data van onze Huzzah!. Het adres van de Feed moeten we in onze code stoppen die op de Huzzah! staat.

De code is kort gezegd eerst het verbinden met het internet. En vervolgens wacht het op het indrukken van de knop. Als er iets verandert, de knop wordt ingedrukt of weer losgelaten wordt er resp een 1 of een 0 het internet opgestuurd. En zowaar op het dashboard kun je de waardes zien verschijnen. De hele code (zonder wachtwoorden etc) staat onder Code Examples

0 staat voor: knop niet ingedrukt

IFTTT

Vanaf de Adafruit site kun je geen berichten sturen, maar de webdienst IFTTT (If This Then That) kan dat wel. Door je Adafruit feed door te geven kunnen er acties ondernomen. De mogelijkheden van IFTTT zijn heel uitgebreid en zeker de moeite om eens door te nemen. In dit geval zeggen we: als de waarde in onze Feed 1 is, stuur een e-mail. De boodschap van het bericht kun je helemaal zelf aanpassen.
Het is echt niet moeilijker als een account aanmaken en een paar knoppen drukken. 


Ok, dat is in het kort de stappen die ik genomen heb. Sommige zijn wat kort door de bocht. O.a. omdat de uitleg van de Adafruit zoals altijd heel uitgebreid is en het weinig zin heeft om het proberen hier te reproduceren. Volg de aanwijzingen stap voor stap en je zult weinig problemen tegenkomen.

Mocht je vragen hebben, stel ze hieronder en ik zal ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. 
No comments:

Post a Comment