Saturday, July 16, 2016

Maakbare Wereld Best Of

Afgelopen weekend (9 juli) was de laatste aflevering van de Maakbare Wereld te lezen in de Volkskrant. Dat is heel jammer, maar we kunnen terug kijken op heel veel mooie projecten.
Daarom hier een klein overzicht van wat wij zelf de allergaafste bouwsels vonden. We hebben geprobeerd van elke maker (Ans Hekkenberg, Ernst Arbouw, Rolf Hut en ik (Cor van Essen)) er twee uit te kiezen en dat is nog verdraaide lastig.
Sommige projecten zijn heel geschikt om zelf na te bouwen zelfs als je weinig ervaring hebt, andere laten zien dat elektronica niet zo heel moeilijk is als je maar begint en de beste categorie zijn de dingen die gewoon heel gaaf zijn.

Waterballon bazooka

Allereerst de waterballon bazooka van Ans. Bestaande uit stukken PVC, maar krachtig genoeg om een tuinstoel te verslaan. Ik zit bij Ans in het team als we een watergevecht houden.


Teruglezen kan via Blendle

Fiets kwijt?

Lekker herkenbaar en nuttig; Je fiets laten piepen zodat je hem op het station terug vind, Rolf bouwt het eventjes.





Stralingsmeter

Ernst bouwde een Geiger-Möller teller van een brandmelder, dat is nog eens cool. Ernst houdt er wel van om een bestaand apparaat om te bouwen tot iets leukers.
Er hoeft geen goede reden te zijn om zelf een geigerteller te maken
Blendle

Harry Potter schilderij

Ik zelf heb een fotolijst gemaakt waarop ik begin te zwaaien als er iemand voorbij komt. Met een Raspberry Pi en zonder solderen.

Fietsremlicht

De fietsen is een geliefd onderwerp onder de makers. Ik herinner me ook nog een fietstasslot en een oplader. Het fietsremlicht van Ans is er eentje waar je van afvraagt waarom het überhaupt nog niet op elke fiets zit. Bovendien zeer goed na te bouwen.



Trein Apocalyps

Ernst wist een mooi Internet Of Things project te maken, waardoor hij weet wanneer het chaos op het spoor is en dus misschien maar thuis moet blijven.

NS-lamp.

Blendle

Een spelcomputer met parkeermeter

Willen de kinderen niet stoppen met gamen? Waarom geen parkeermeter aansluiten op de spelcomputer.
Rolf bouwde deze creatieve oplossing.



Pratend Zwaard

Een demonisch pratend zwaard, gewoon omdat het kan. Het project waar ik het meeste tijd in gestoken heb, maar wat dan ook heel veel voldoening gaf.



Dat waren maar een paar van de toppers van de afgelopen twee jaar. Heb jij een andere favoriet? Laat het maar weten in de comments.




2 comments:

  1. Ik vind vooral de dingen waar je via internet zaken in je huis kunt laten interacteren heel gaaf. Als iemand aanbelt dat je een sms krijgt oid... Wil het graag nog eens met mijn klas gaan nabouwen en project mee doen!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dat lijkt me een goed idee. Er zijn tegenwoordig genoeg opties om zoiets te bouwen. Ik ben altijd bereid om mee te denken; ik ben vroeger Technisch Onderwijsassistent geweest

      Delete