Friday, November 28, 2014

Afbeeldingen bij Volkskrant stuk van 29 nov 2014

Als aanvulling op het stuk in de Volkskrant over de zelfrichtende zonnebloem wilde ik hier wat foto's laten zien, het elektrische schema en een kort filmpje.
Daarnaast zal ik een afbeelding plaatsen die ik zelf als zonnewijzer heb gebruikt. Ik heb een formule van Wikipedia gebruikt om de hoek tussen de uren te berekenen. Ik heb het één keer getest en toen was de afwijking ongeveer tien minuten wat ik aanvaardbaar vond.
Vragen zijn altijd welkom.



In de bovenstaande video zie je eerst hoe de bloem reageert als er niks van stabilisatie is. De motor draait op vol vermogen en schiet daardoor steeds te ver door. Hij beweegt daardoor heel wild. Daarna heb ik een kunstmatige vertraging toegepast door de motor steeds maar heel kort (10 ms) aan te laten en vervolgens weer uit te zetten.

Het initiële idee voor het gehele elektrische schema.
De weerstand van de LDR's is echter te groot om nog voldoende stroom te krijgen

Twee LDR's met weerstand, de feitelijke sensoren.


Het uiteindelijke elektrische schema.
Het sensor deel (boven) is nog hetzelfde maar de spanning gaat nu naar de Arduino.
De Arduino beslist dan welke transistoren in het onderste deel open mogen (pretty nice)
10 en 11 of 12 en 13 gaan tegelijk open.

Schakeling in test opstelling. Het bovenste breadboard bevat de LDR's,
de onderste de vier transistoren die de stroomrichting van de motor besturen



Definitieve opstelling in een houten doos





Zonnewijzer die onder de bloem geplaatst kan worden. Of gewoon op je vensterbank.
12 uur moet naar het zuiden gericht worden. Geschikt voor 520 NB en wintertijd.

5 comments:

  1. Ha Cor, dit zou fantastisch zijn in combinatie met een zonnepaneel. Op de camping bijvoorbeeld. Een automatisch draaiend zonnepaneeltje. Dan moet-ie eigenlijk ook nog kantelen, ipv alleen draaien. En kan het echt niet zonder Arduino?

    ReplyDelete
  2. Eén motor voor het draaien, en een voor het kantelen, op een telescoopstang onder de achterzijde bijv. En dan zonder Arduino, maar gewoon in een vast patroon. Eén keer goed richten. Is dat wat?

    ReplyDelete
  3. Een heleboel zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze niet gevoelig zijn voor de richting dat de zon er op valt. Anders gezegd, ze liggen meestal stil en de opbrengst moet de hele dag constant blijven. Je zou het snel kunnen testen door een multimeter aan je zonnepaneel aan te sluiten en kijken of het veel verschil maakt. Als het maar weinig uitmaakt dan gebruik je waarschijnlijk bijna net zoveel energie aan het draaien als dat je extra opbrengt.
    Ik denk dat je het ook zonder Arduino kunt maken, maar dan moet je meer stroom creeëren voor de motor. Dat kan door of de weerstand zo laag mogelijk te maken (vooral de LDR's) of door de spanning te verhogen (een variabele voeding bijv.).

    ReplyDelete
  4. Hi Cor, wat mij enthousiast maakt is de toegankelijkheid van de getoonde techniek. Tegelijk verwonder ik me of die toegankelijkheid niet wordt tegengewerkt. Bijvoorbeeld welke transistors (pnp/npn)? en het niet leesbaar zijn van de "code examples" (Arduino taalscript ophalen). Zou je een passend boekje (ik zag makezine.com/pub/au/Dale_Dougherty; met MAKE 25) voor "deze leren door te maken" projecten aanbevelen?

    ReplyDelete
  5. Beste Cor,
    Ik ben blijkbaar wat slordig geweest. In dit geval was het een BC547C (npn als ik met niet vergis) Dat had natuurlijk bij het artikel moeten staan.
    De code examples kun je ook openen in een tekstverwerker. Ik gebruik vaak notepad++, maar Wordpad o.i.d. werkt ook.

    Ik geef toe dat er niks zo irritant is als een bouwhandleiding met onduidelijkheden, want dat kan mensen echt tegenwerken.

    Ik ga eens kijken of ik dat boekje te pakken kan krijgen.

    ReplyDelete