Dit zijn wat foto's die ik gemaakt heb tijdens het maken van het Whack-A-Mole spel, of eigenlijk, Mep-Een-Vlieg waarover ik een stukje heb geschreven in de Volkskrant van 1 november 2014.
Als je geen papieren versie te pakken hebt gekregen is het artikel te vinden via de Volkskrant website of bijv. via Blendle.
Mocht iemand zelf een Mep-Een-Vlieg Spel willen maken, de foto's hieronder geven al een goed beeld van wat je moet doen. Als je nog vragen hebt stel ze dan vooral.
Allereerst een korte video van dochterlief terwijl ze het spel probeert.
Close up van mijn tekenkunst Bovenaan het zilverfolie een groene LED die door de folie prikt om het te verbinden |
Enthousiast uittesten (maar echt hoor) |
Serieus, ze vond het heel leuk, maar het was 7:30 's ochtends |
Binnenkant van de doos. Boven in beeld de speaker |
Schematisch schema |
ENGLISH
These are some pictures I made during the making of my own Whack-A-Mole (Fly in this case).
I made this project for my article in de Volkskrantof 1st november 2014.
Questions are always welcome.
Beste Cor
ReplyDeleteJouw whack-a-mole voorbeeld kwam perfect getimed om het idee van een sinterklaas surprise te realiseren. Ik loop echter tegen een probleem aan in de realisatie. Wellicht speelt mijn gebrek aan kennis van elektrische circuits mij hier parten.
Probleem:
Het elektrisch circuit heb ik nagebouwd en -tig keer gecontroleerd. Dat klopt. Als ik het activeer, worden er echter meerdere lampjes geactiveerd en speelt het geluid continu ipv alleen als de vliegenmepper contact maakt.
Analyse:
Ik heb de code gecontroleerd (daar heb ik meer verstand van dan van elektrische circuits) en het valt mij op dat daar een controle plaatsvindt of de sensorWaarde groter is dan 50. Dat het geluid continu speelt, is dus waarschijnlijk te herleiden tot deze sensorWaarde. Ik heb dit opgezocht op en site van voorbeelden van Arduino en zag daar dat de sensorWaarde (analogRead(analogeInPin)) een waarde genereert tussen de 0 en 1023, afhankelijk van het voltage. Helaas ontbeer ik de potentiometer uit het voorbeeld van de AnalogReadSerial om de juiste waarden te meten.
if(sensorWaarde > 50){
geluid()
break;
}
Vragen:
- Is de analyse correct of zit de fout volgens jou ergens anders in?
- Zo ja, is er een andere manier om de juiste sensorWaarde te bepalen?
Bij voorbaat dank voor je reactie,
Wim
Beste Wim,
ReplyDeleteDat lijkt me een leuke suprise.
Ik denk dat je op het goede spoor zit. Als die sensorWaarde > 50 is dan gaat het systeem af er anders als het goed is niet.
Je kunt als de Arduino op je computer is aangesloten eens klikken op de Serial Monitor knop(rechts boven in beeld). Daar kun je zien wat voor info de Arduino terug stuurt. Om hem iets te laten sturen moet je in de setup nog: Serial.begin(9600); plaatsen en om de sensorwaarde te zien moet er na het meten iets staan als Serial.println(sensorWaarde);
Op die manier kun je er misschien achter komen wat er gemeten wordt.
Hopelijk hoef je alleen die 50 te veranderen in een hoger getal.
Ik hoop dat je je suprise aan de praat krijgt.
Hallo Cor, Wim,
ReplyDeleteOok ik ben bezig met het project als surprise. Alles aangeschaft; al lang geknutseld, alles gecontroleerd en ik kom tot exact dezelfde vraag als Wim. Mooi is dat internet- ik weet nu dat ik niet uniek ben. ;-)
Ik heb de monitor mee laten laten en krijg uiteenlopende waardes. Het lijken echter steeds drie hoge waarden te zijn (rond 600 of meer) en dan doorgaans een heel lage (rond 30 of zo). Maar een duidelijke lijn zit er niet in. Rara, wat zou ik fout doen?! NB: Ik heb een weerstand van 220Ohm gebruikt, in plaats van de veel hogere 210kOhm de in Volkskrant werd genoemd. Maar anders branden mijn ledjes niet... Zou het probleem in de gebruikte weerstand zitten??
Ik heb al wel veel geleerd! Maar heb nog geen surprise...stress!!
Groet,
Paul
Ik denk dat ik iets vergeten ben in de bovenstaande tekening te zetten.
ReplyDeleteHet systeem moet twee weerstanden bevatten. Een bij de ledjes en een bij de knop (vliegenmepper). Ik heb zelf het voorbeeld 'button' gevolgd. Die weerstand loopt van de knop naar GND als ik met niet vergis.
Sorry dat ik dat vergeten ben.
At last, na twee avondjes nadenken en proberen! Het functioneert! Ik heb de sensorwaarde op '800' gezet, dat functioneert. Een weerstand van 220 Ohm gebruikt. En inderdaad; de crux zat 'm in het aarden van de 'vliegenmepper' via de genoemde weerstand. Ik vermoed met mijn weinige ervaring dat dat zorgt dat de A0 (A-nul) steeds wordt gereset, door de koppeling naar de aarde (GND); wel via weerstand doen! Thanks! Nu moet mijn proof of concept worden omgezet in een surprise. Maar dat moet nu gaan lukken. Nog 1 avond de tijd... Veel dank Cor en Wim! Ik heb veel geleerd.
ReplyDeleteGroet,
Paul
Leuk dat je het aan de praat gekregen hebt.
ReplyDeleteDat wordt vast een legendarische suprise (al weet ik niet hoe hoog de lat ligt)
Cor